A stílus maga az ember

A következő interjú velem készült és a Rákosmenti Miújság lapban jelent meg 2006.02.11-én.


Ha boldogok vagyunk, mert harmóniában élünk önmagunkkal ,külsőnk is ezt a képet sugározza majd rólunk. Napjainkban egyre többen vágynak erre a harmóniára, a megvalósításhoz segítséget nyújtó stílus-,és lelki tanácsadás azonban még nem igazán része a köztudatnak, így aztán a stílustanácsadói tevékenységet is egyfajta kuriózumként mutatjuk be olvasóinknak a szakember, Csiki Szász Tímea segítségével, aki lakberendezésről és a harmonikus megjelenésről vezet tanfolyamot a Dózsa Művelődési Házban..

1398265666463.jpg

-Az emberi kapcsolatok mindig kiemelt szerepet töltöttek be az életemben. Tehát munkám során nemcsak az emberek külseje, környezete, hanem belső értékeik is fontossá válnak. Nemcsak stílus-és lakberendezési tanácsadással, hanem lelki terápiával is foglalkozom. Én csak lélek- és lakberendezőnek hivom magam. A külső harmónia a lélek szépségéből is ered; először önmagát az embert szeretem megismerni, mert így tudok segíteni neki, hogy személyisége összhangba kerüljön külsejével. Már az első tíz másodpercben eldől valakiről, szimpatikus-e a számunkra avagy sem, így aztán különösen fontos: ha valahol megjelenünk,az első benyomás legyen a legjobb,amit önmagunkról mutatni szeretnénk, mert utólag sokkal nehezebb korrigálni. . A mai világ ugyanis annyira külső-orientált,hogy személyiségünk ujjlenyomatát vélik öltözködésünkben felfedezni. Az öltözködés általában tanult szokás; függ szüleink igényességétől, a környezet elvárásaitól,anyagi lehetőségeinktől, kultúránktól,s nem utolsósorban kreativitásunktól, jóizlésünktől. A személyiség és az ízlés tudatos odafigyeléssel fejleszthető. Az önismeret az első lépés arra, hogy megmutassuk, kik vagyunk valójában. S ha szeretnénk ezt az öltözködésünkben is tükröződve látni, -de bizonytalanok vagyunk a divatirányzatok miatt-, ne szégyelljünk stílustanácsadóhoz fordulni. Önbizalmunk minden elismerő pillantással erősödni fog s a későbbiekben magabiztosabban hangoljuk külsőnket benső szépségünkhöz, s mint a pillangó, kibontjuk szárnyainkat a harmónia napsugaraiban.

-Említette a jól eltalált stílus áldásos hatásait. Mégsem elterjedt dolog stílustanácsadóhoz járni.

-Az előző rendszer nem az egyéniség kibontakozását segítette elő, hanem az eszme kibontakozását az egyéniség fölött. Így nem stílustanácsadókra , hanem jó pártfunkcionáriusokra volt szükség. Mellette szegényes volt az anyag- és színválaszték, tehát eléggé keretek közé voltak szorítva lehetőségeink. El kell telnie egy kis időnek ahhoz, hogy a megszokjuk: van miből válogatni, és hogy saját magunkkal törődni annyi, mint gyönyörködni a világ szépségeiben…

-Kik látogatják jellemzően a stílustanácsadókat?

-Elsősorban a nők, főként az értelmiségiek. Mindenki, akinek fontos, az emberekkel való kapcsolata, és önmaga szeretete, és azok akik ezt szeretnék sugározni önmagukból.

-Miként zajlik egy stílustanácsadás?

-Először is beszélgetünk arról, hogy miért is fontos a stílus és a harmónia megjelenésünkben. Aztán megvizsgáljuk a személy lelki alkatát, személyiségjegyeit. Minden lelki alkathoz tartozik egy stílus, valamint tartoznak hozzá színek. A tanácsadás során megtanuljuk, hogy a szem-, a bőr-, és az eredeti hajszín alapján melyik csoportba tartozunk, majd megnézzük az arcformát, az alakot, a magasságot: az olyan egyedi stílusjegyeket, melyeket figyelembevéve ki tudjuk emelni az illető szépségét, illetve elkendőzni az általa kevésbé előnyösnek tartott vonásait. Sorra vesszük a stílusához illő kiegészítőket, a számára legelőnyösebb sminket, frizurát. Beszélünk az általános illemszabályokról is. Végezetül kap egy saját színeinek megfelelő palettát, ami segítségére lesz ruhái kiválasztásában.

-Mennyire fogadják meg a tanácsait?

-Ha valaki eljön hozzám, és szeretné,ha segítenék neki , akkor nekem ez felelősséget jelent. Ezt pedig általában megérzik az emberek. Szívesen visszajárnak, és kíváncsiak a véleményemre, mert nyitottan állok hozzájuk. Nem a kritika, hanem a megerősítés a szisztémám. Tudatalatt egyébként mindenki érzi a saját stílusát, színvilágát, s ha az illető diszharmóniában van a színeit illetően: hogy mi az, ami tetszik, és ehhez képest mi áll jól neki, akkor megbeszéljük milyen lelki problémák húzódhatnak meg a háttérben.

1425052273794

-A közvélekedés szerint bizonyosan költséges lehet a külső megújítása.

-A stílus és a színmeghatározás után is lesznek olyan ruhadarabok az illető szekrényében, amik jól állnak neki. S ha ezek után szisztematikusan vásárolja az előnyös holmikat,előbb utóbb kicserélődik a ruhatára,s ez még mindig olcsóbb, mintha olyasmikért adna ki pénzt, amit később úgysem venne fel. Régebben hosszabb időre szerezték be a holmijaikat az emberek, hiszen a praktikumot az esztétikum elé helyezték, a népviselet pedig egy állandó generációkon át örökölt divat volt. Emellett minden sokkal tartósabb anyagból készült. Manapság fogyasztói társadalomban élünk és a divat napról napra változik, amit az elődeinktől öröklünk azok a testalkatunk jellegzetességei. A többi már rajtunk áll, hogy ebből a legtöbbet hozzuk ki.

Szívesen válaszolok a kérdéseitekre a lelecaffee@ gmail.com e-mail címről.


Írd meg véleményed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s